Maailmainimese mälestuseks

Kaire Reiljan

«Lääne Elu», 20. juuli 1999. a.


Kuulsaima Haapsalus suvitanud kultuuritegelase Nikolai Roerichi 125. sünniaastapäeva puhul avati laupäeval Lahe ja Wiedemanni tänava nurgamajal mälestustahvel.

«Roerich on ilmselt kuulsaim Haapsalus viibinud inimene,» ütles Läänemaa muuseumi direktor Talis Vare.

Roerich elas kaasa inimkonna probleemidele ning väljendas kogu oma loomingus just seda, mida pidas maailma evolutsiooni seisukohalt esmatähtsaks — Ilu, Teadmist ja Loovat Tööd.

Kunstnik kutsus riike ja rahvaid ühinema Kultuuri egiidi all ning uskus inimese harmoonilise arenemise võimalikkusesse. Sellest ideest kantuna sündis Rahu Lipu Pakt, mis sai aluks hilisemale Haagi konventsioonile.

Maailmakuulus maali — ja teatrikunstnik, ühiskonnategelane, filosoof, kirjanik, orientalist, maadeavastaja ja arheoloog Nikolai Roerich sündis 1874. aastal Peterburis.

Esimest korda viibis ta Haapsalus lapsena 1879. ja 1880. aastal, hiljem 1895. üliõpilasena. 1910. aastal suvitas Roerich siin koos perega.

1916 asus ta elama Soome, hiljem elas Londonis ja New Yorgis. 1923 kuni surmani 1947 elas Roerich Indias.

Haapsalu on mõju avaldanud ka kunstniku loomingule. Siin on sündinud kaks maali «Mere taga on suured maad», millel on kujutatud muinasehteis eesti tütarlast mere kaldal. Reprod mõlemast maalist on väljas ka muuseumis avatud näitusel.

Esimesel Haapsalus-käigul kuuldud legend Valgest Daamist on samuti Roerichit inspireerinud. Tema ligi 7000 maali seas on kaks «Valge Daami» nimelist.

Roerichi mälestustahvli avamiseks tegi ettepaneku Eesti Roerichi Selts. Selts koos Läänemaa muuseumiga andis ka tahvli valmistamiseks vajamineva raha.

1999. aastal taasloodud Eesti Roerichi Seltsi kaudu jõudis Läänemaa muuseumi ka kunstniku maalide reprode näitus, mida saab vaadata augusti keskpaigani.

 

Tagasi