Rahvusvaheline üldsus tähistab Eesti õpetlase mälestuspäeva

Milvi Aasaru, Eesti Roerichi Seltsi sekretär

«Postimees», 15. mai 2007.a.

www.postimees.ee/...

<<Tagasi


Filosoofi, kirjanikku ja poeeti, Roerichite perekonna ideede ja filosoofiliste vaadete järgijat, selle Suure Perekonna elu ja loomingu uurijat, Eesti kodanikku Pavel Belikovi tuntakse ja hinnatakse kui Roerichi-uurimuste klassikut.

Ta sündis 29. juulil 1911. aastal Narvas. Tema lapsepõlv ja noorus möödusid Narvas, Peterburis ja Vasknarvas. Seejärel elas ja töötas ta pidevalt Tallinnas, sealhulgas mõni aeg Nõmmel, oma elu viimased 20 aastat aga Kose-Uuemõisas.

Võitles tsensuuriga

Nagu teada, valitses Nõukogude Liidus jäik ühe partei ideoloogia, vähimgi teisitimõtlemine oli keelatud, vahel aga isegi eluohtlik. Nendes tingimustes saavutas just Belikov suuri järeleandmisi tsensuurilt, tema tööd ilmusid NSVLi Teaduste Akadeemia ja Kunstiakadeemia väljaannetes.

Just tema oli see, kes suutis äratada teaduslikku huvi selle ebatavalise perekonna loomingulise pärandi vastu. Ilmusid juubeliväljaanded Nikolai Roerichi 100. sünniaastapäevaks, organiseeriti teadussessioon NSVL Kunstiakadeemias, juubelit tähistati riiklikult.

Tänavu möödub 25 aastat Pavel Belikovi surmast (suri Tallinnas 15. mail 1982. aastal) ja seda päeva tähistab ka rahvusvaheline üldsus.

Venemaal, Altai mäestikus on Belikovi mäetipp. Rahvusvaheline Svjatoslav Roerichi nimeline Roerichi-organisatsioonide nõukogu korraldab tänavu suvel koos Eesti Roerichi Seltsiga tõusu Belikovi mäetipule, sinna viiakse kaasa ka kapsel Eestimaa mullaga.

Filmi sisse panek

Kõikjal korraldatakse Pavel Belikovi kui Roerichi-uurimuste klassiku mälestusele pühendatud konverentse-lugemisi. Meil Eestis toimus selline konverents 12. mail Tallinnas, Kodulinna Majas.

Pavel Belikovi mälestuspäeval, 15. mail teeb Peterburi stuudio TV-OAZIS võttegrupp tema kodukohas Kose-Uuemõisas ja Tallinnas Belikovi mälestusmärgi juures Siselinna kalmistul filmivõtteid dokumentaalfilmi jaoks, mis kõneleb Roerichi-liikumisest Baltimaades 1930. aastail ja Belikovi osast selles.

Roerichid

Allikas: «Väike entsüklopeedia» (2002)


<<Tagasi