S.Roerichi nimeline Roerichi-organisatsioonide Rahvusvaheline Nõukogu
ja
Eesti Roerichi Selts

Teabekiri


S.Roerichi nimeline Roerichi-organisatsioonide Rahvusvaheline Nõukogu ja Eesti Roerichi Selts korraldavad Eesti Vabariigis, Tallinnas programmi „Kuidas hoiame elavat Kultuurikangast?“ raames IX Rahvusvahelise foorumi „Inimkonna tulevik – Kultuuri õitseng“. Foorum toimub 28. kuni 31. juulini 2011. a.

Foorum on pühendatud Pavel Belikovi 100. sünniaastapäevale. Pavel Belikov on Roerichite perekonna, suurte maailmakultuuri tegelaste, loomingulise pärandi väljapaistev uurija, soome ja vene päritoluga Eesti kodanik.

Foorumi raames toimub ühiskondlik-teaduslik konverents, pedagoogiline vestlusring, programm „Eestimaa Kultuurimagnetid“.

Kogu väikese Eesti territoorium on omapärane vabaõhumuuseum. Selle kultuurimaastikus elavad erinevad ajad: geoloogiline, mütoloogiline ja ajalooline. Eestimaal on igavikku ja lõpmatust meenutavaid paiku – mereavarusi, hiiglaslike rändrahne, kõrgeid kaldajärsakuid, jugadega jõeorgusid aga ka lüürilisi kuppelmaastike ja salapäraseid metsalagendikke.

Kõik see on avaldanud mõju rahva iseloomule, tema sõltumatule ja iseseisvale loomusele, millega kaasneb eriline ilutaju ja harmoonia tunnetus.

Eesti on unikaalne geokultuuriline ruum, mida iseloomustab omanäoline rahvuslik koloriit rahvaloomingus ja kutseliste loomeinimeste teostes. Seetõttu on eesti kultuur üldinimliku kultuuri oluline ja vältimatult vajalik osa.

Eesti sajanditepikkune ajalugu hõlmab nii rahulikke kokkupuuteid kui ka sõjalisi kokkupõrkeid. Inimkonna tulevik on aga inimeste vaba vaimne ühinemine kultuuri kaudu. Sellise suhtumise üksteisesse – vastastikuse lugupidamise ja kultuuri kaudu lähenemise, pakkus välja Nikolai Roerich. Kultuuri õitseng loob ja kaitseb planeedi Tulevikku. Seepärast tekib kogu maailmas üha rohkem Roerichi ideede järgijaid.

Eesti Vabariigi pealinn Tallinn on 2011. aastal kuulutatud Euroopa liidu kultuuripealinnaks. Sellise sündmuse kokkulangemine Pavel Belikovi 100. sünniaastapäevaga näib sümboolne. Pavel Belikovi panus Eesti kultuurilukku on hindamatu. Ta oli Roerichite kultuuri- ja loometegevuse järjekindel edasikandja siinmail. Tema teosed ja elutöö on saanud laiaulatusliku rahvusvahelise tunnustuse, sealhulgas Venemaal, Lätis, Leedus, Soomes. Pavel Belikovi auks kannab üks mäetipp Altai mäestikus Belikovi nime.

Foorumi raames on kavas järgmised üritused:

Kava

28. juuli – saabumise päev.

  • Eestimaa kultuurimagnetid: ekskursioon „Tallinn – Eestimaa pealinn“

29. juuli – Pavel Belikovi sünniaastapäev.

  • Foorumi pidulik avamine.

  • Ühiskondlik-teaduslik konverents „100 aastat Pavel Belikovi sünnist“.

  • Eestimaa kultuurimagnetid: väljasõit Pavel Belikovi kodukohta – Kose-Uuemõisa alevikku.

  • Ümarlaud „Mälestused Pavel Belikovist“.

30. juuli

  • Eestimaa kultuurimagnetid: Tartu linn. 1632. aastal asutatud Tartu Ülikooli (Academia Dorpatensise) ja Eesti Rahva Muuseumi külastamine.

  • Kohtumine eesti avalikkusega Vanemuise Seltsis.

31. juuli

  • Tallinn, ekskursioon Kadrioru lossi ja parki.

  • Pedagoogiline vestlusring „Uuest kasvatuse ja hariduse filosoofiast“.

  • Foorumi pidulik lõpetamine.

Esinemiste kestus foorumi üritustel on 15 minutit.

Palume foorumis osaleda soovijail registreeruda ja teatada oma esinemise teema enne 1. märtsi 2010.a.

Kõik sõidu-, majutuse, toitlustuse ja ekskursioonide kulud kannavad foorumil osalejad ise. Võimalik majutamine sõprade kodudes.

Kontakt:

e-mail: belikov100@gmail.com

Tel:

Irina Bitkova (372) 602 07 70,
Juri Kirves (372) 53 84 69 19,
Tatjana Kupava (372) 513 66 38

 

Tagasi