Roerichi ja Rahu Lipu pakt

Näitus Kultuurikeskuses Lindakivi (Tallinn, Koorti 22)
3.11.2014 kuni 20.11.2014

<<Tagasi


Nikolai Roerich kuulub, kahtlemata, maailma väljapaistvate kultuuritegelaste plejaadi – kunstnik, õpetlane, rändur, ühiskonnategelane, kirjanik, mõtleja. Tema loominguline pärand on hiiglaslik – enam kui seitse tuhat maali, mis on laiali üle kogu maailma, arvutud kirjandusteosed – raamatud, esseed, artiklid, päevikud…

N.Roerich oli veendunud, et Kultuur ja temaga lahutamatult seotud Ilu loovad selle kõrge vaimse energiavälja, mis aitab kaasa inimkonna kosmilisele evolutsioonile. Just seepärast on Kultuuri häving inimkonna enese hukkumine. XX sajandil omandas Kultuuri hävimine planetaarse iseloomu. N.Roerichi ideed vajadusest tegusalt kaitsta seda hävitamise ja võhikluse eest said kuju erilises dokumendis – Roerichi Paktis, mille kirjutasid 1935. aastal alla paljud maailma riigid. Pakti idee sisaldab endas kultuuri kaitsmise terviklikku kontseptsiooni, milles seati ülesandeks mitte ainuüksi ajaloomälestiste ja kultuuriasutuste kaitsmine, vaid ka kultuuri evolutsioonilise rolli kui rahvaste eetilise taassünni mõistmine.

Roerichi Pakti sümbol – see on Rahu Lipp.

N.Roerich kirjutas: „… välja pakutud lipp on kogu maailma sümbol, mitte ühe riigi, vaid kogu tsiviliseeritud maailma sümbol. Välja pakutud Lipul on valgel taustal ringi sees kolm ühendatud amarantpunast Sfääri – Igaviku ja Ühinemise sümbolina.“ Iidset Kolmainsuse sümbolit teati ja kasutati Egiptuses, Kreekas, Indias, see oli tuntud kõikides maailmajagudes ja kõikidel kontinentidel. Seda võib kohata Kesk-Aasias pühadel kujutistel, India ja Hiina templites, Mongoolia kaljujooniste seas.

20. sajandi suur mõtleja andis inimkonnale universaalse märgi, mis on suunatud mitte intellektuaalse, vaid sügavaima teadvusetasandi poole, selle poole, mida mõistetakse mitte mõistuse, vaid südamega; selle poole, mis kajab vastu iga rahva südames, usundist ja kultuurist sõltumata.

„Rahu Lipp avab parema tuleviku väravad …, sest see hõlmab kõiki Kultuuri aluseid.“

Näitusel on esitatud järgmised teemad:

Galerii asub keskuse teisel korrusel, sissepääs tasuta.
Galerii on avatud iga päev 12.00 – 19.00.



<<Tagasi