Pavel Belikovi 105. sünniaastapäevale pühendatud näitust

<<Tagasi


8. augustist 26. augustini 2016. a ootab Kose Kultuurikeskus (Harjumaa, Kose alevik, Hariduse 2) külastama Pavel Belikovi 105. sünniaastapäevale pühendatud näitust.

Näitus on austusavaldus Kose-Uuemõisas elanud ja töötanud Pavel Belikovile (1911-1982), kes oli Roerichite perekonna loomingulise pärandi väljapaistev uurija.

Pavel Belikovi panus Eesti kultuurilukku on hindamatu. Ta oli Roerichite kultuuri- ja loometegevuse järjekindel edasikandja siinmail. Tema teosed ja elutöö on saanud laiaulatusliku rahvusvahelise tunnustuse, sealhulgas Venemaal, Lätis, Leedus, Soomes. Pavel Belikovi auks kannab üks mäetipp Altai mäestikus Belikovi nime.

Ekspositsioon koosneb kahest osast:

Kose raamatukogu ruumides on fotonäitus Pavel Belikovist ja kaks vitriini, kus saab näha nii P. Belikovi teoseid, kui ka temale pühendatud 3-köitelist kogumikku «Непрерывное восхождение» [„Katkematu tõus”], mis sisaldab mälestusi P. Belikovist ja tema kirjavahetust. Vitriinides näeb unikaalseid esemeid Belikovi tütre Jelena Geimani kogust: kivi Belikovi mäetipult, Svjatoslav Roerichi poolt Belikovile kingitud mägikristalle ja puulehte Kullu orust Roerichite maja õuelt, Nikolai Roerichi originaalallkirjaga jõulutervitusega postkaardi fragmenti, mis on saadetud Belikovile tema toonase töökoha, Koolitarvete- ja kirjastusühing "Töökool" aadressile Pärnu mnt 28, Tallinn, kus Belikov töötas alates 1937. aastast. Samuti on välja pandud fotod P.Belikovist, millel on Svjatoslav Roerichi kirjutatud pühendus, kaustik P. Belikovi luuletuste käsikirjadega, fotod P. Belikovi emast jm. Kõrvalvitriin tutvustab Roerichite perekonda.

Näituse teine osa on kultuurimaja teisel korrusel paiknev väljapanek Nikolai Roerichi ja tema poja Svjatoslav Roerichi maalide reproduktsioonidest, samas näeb ka 1935. aastal ratifitseeritud Roerichi ja Rahu Lipu kultuuriväärtuste kaitse pakti sümbolit – Rahu Lippu.

Näituse korraldaja Eesti Roerichi Selts tänab Jelena Geimani, Kristiina Saaremäed ja Kose Kultuurikeskuse töötajaid lahke abi eest näituse korraldamisel.

Eesti Roerichi Selts www.roerich.ee

Näitus on külastajaile avatud E-R 10.00-18.00



<<Tagasi