Kiri kirjastusele "OLION"

Šambhala saladus
Oleg Šiškin
Kirjastus "Olion", Tallinn, 2005
Teema: Ajalugu ja mälestused

<<Tagasi


Selle raamatu koht ei ole kindlasti rubriigis "Ajalugu", pigem võiks see olla rubriigis "Fantastika", täpsemalt "Fantastiline laim".

Ajakirjaniku Oleg Šiškini ja ajalehe «Segodnja», mis avaldas O.Šiškini väljamõeldisi (millest hiljem sai raamat), kaebas Rahvusvaheline Roerichite Keskus-Muuseum laimamise pärast kohtusse. 18.01.1996.a. Rahvakohtu otsusega määrati nii ajalehele kui ka laimu autorile väga suured trahvid, kusjuures ajaleht pidi avaldama ka vastavad õiendused.

Huvilistele võiks soovitada vene keeles ilmunud L.Šapošnikova sarja «Velikoje putešestvije» esimest raamatut «Master» (Moskva, 1998), selle võib leida Tallinna Raamatukogudest. L.Šapošnikova on Rahvusvahelise Roerichi-nimelise Keskus-Muuseumi peadirektor, ajaloolane, naine, kes on üksi läbinud Roerichite Kesk-Aasia ekspeditsiooni marsruudi, Hiinale kuuluv Ida-Tiibet välja arvatud ning on sellest ka raamatu kirjutanud. Detailirohke on ekspeditsiooni arsti K.Rjabinini reisipäevik «Razventšannõj Tibet» (1996) ning ekspeditsiooni direktori Juri Roerichi «Trails To Inmost Asia» (London, 1931, on ilmunud ka tõlge vene keelde). Ka on Eesti raamatukogudes leida 2-köiteline kogumik "Zaštšitim imja i nasledie Rerihov"(Moskva, 2001) («Защитим имя и наследие Рерихов», том I, II. МЦР, Москва, 2001) mille II köites on ära toodud põhjalik uurimus, kus on näidatud, mismoodi Šiškin tegelikult arhiivimaterjalidega "tutvus".

Vt ka "Eesti Ekspressis", "Areenis", 16. märtsil 2000. a. avaldatud artiklit "Võitlus Kultuuri eest", selle lühendamata versiooni leiab seltsi koduleheküljelt www.roerich.ee.

Kahetsusväärne, et selline sopakirjandus nüüd ka eesti keelde tõlgiti, samas kui alles ootavad oma järge Roerichite endi, Kose-Uuemõisas elanud Roerichi-uurija Pavel Belikovi ja paljud teised teosed.

Palun minu kiri avaldada kirjastuse kodulehel vastava raamatu tutvustuse juures.

Lugupidamisega,
Eesti Roerichi Seltsi sekretär,
Milvi Aasaru

05.06.2005.


<<Tagasi